Ta sig runt i Canberra

Ta sig runt i Canberra

Canberra är ingen storstad i den bemärkelsen att det tar timmar att ta dig från den ena sidan till den andra. Med det sagt är det också lätt att ta dig runt och se allting som finns att se. Staden har ett slags mindre spårväg som kallas för Light Rail, i övrigt kan du åka buss eller gå och cykla alternativt ta taxi eller hyra bil.

Light Rail

Light Rail är ett slags mindre tunnelbanesystem av tåg i Canberra som går i en enda linje genom staden. Det fungerar både som en slags spårväg och metro samtidigt och har sammanlagt 13 stopp.

Cykla och gå

Canberra är en mycket promenadvänlig och cykelvänlig stad och många utnyttjar även dessa möjligheter för att spara pengar samtidigt som det ger motion. Cykeluthyrning finns att tillgå på många platser i staden och det går även att långtidshyra cyklar på olika cykelaffärer för en relativt billig peng.

OBS! Tänk på att det är lag på hjälm i Canberra och att du även måste ha lampan på när mörkret faller på.

Om du vill komma fram helt gratis kan du emellertid använda benen och fötterna. Det tar visserligen lite längre tid men du kan göra många små mysiga stopp på vägen genom att fönstershoppa eller ta en kaffe och spana på folk.

Ta en buss

Bussar går att ta både för kortare och längre sträckor utanför Canberra. Det är även bekvämt att kunna köpa biljetterna ombord eller i kiosker runt om i staden. De lokala bussarna åker ofta. En enkelbiljett kostar lite mer än 3 AUD, vilket motsvarar ca 20 SEK. Bussarna kan i många fall tillåta att du tar med dig cykeln om du vill varva att cykla och åka buss.

Ska du ta dig längre bort med långtidsbussarna måste du tänka på att ta med bagage med begränsad vikt så att du inte blir förvägrad att kliva ombord. Olika bussbolag har olika viktregler så ett tips är att gå in och titta på respektive bussbolags. Ett vanligt bolag som används i Australien är Greyhound.

Culture Loop bussar för turister

Canberras version av hop on/ hop off heter Culture Loop och är bussar som tar dig runt huvudstaden och förser dig med vyer från de olika sevärdheterna och attraktionerna. Bussarna utgår från Canberra Museum & Gallery.

Transport Canberra till och från flygplatsen

Du som vill ta dig till och från Canberras flygplats kan använda Transport Canberras busslinje 3 som erbjuder en smidig transfer. Bussen stannar på flera platser i innerstaden.

Hyrbil i Canberra

Canberra är en ganska enkel stad att köra med bil i och det kan definitivt vara värt att hyra en bil om du vill åka runt i omgivningarna. Bilar kan hämtas och hyras på flygplatsen eller utmed flera ställen på Northbourne Avenue. Var beredd på att det finns mängder med rondeller i innerstaden, de har till och med nästan blivit ett landmärke.

Taxibilar

Det finns flera taxibolag i Canberra, vissa av dem erbjuder även bilar att dela på. Detta är ett lätt och förhållandevis prisvärt sätt att ta sig fram.

Säkerhet och prisnivåer

Säkerhetsmässigt håller Canberras transporter hög nivå och det sker få överfall och rån, även om du naturligtvis bör vara vaksam på natten.

Priser för att ta dig runt i staden är ungefär desamma som de svenska och därför väljer också de flesta att gå eller cykla, vilket både blir billigare, trevligare och enklare.