Sevärdheter

Sevärdheter

Ambassader, rondeller och museer – detta är tre saker Canberra är känd för. Rondellerna för att staden är planerad på ett mycket speciellt och symmetriskt sätt, ambassaderna för att det är Australiens diplomatiska centrum och huvudstad och museerna då historien på området där Canberra uppfördes är mycket gammal och fascinerande. Utöver dessa nämnda punkter finns det också många chanser till naturaktiviteter eftersom Canberra ligger runt en vacker insjö – Lake Burlin Griffin.

Få en överblick från Mount Ainslie

Bakom Canberra ligger flera berg från vilka du kan få en bättre skymt av staden och se hur den är byggd med sin symmetriska planering och viktiga arkitektur. Från Mount Ainslie kan du se Canberra i ”rakt nedstigande linje” för att skoja till det lite. Alla viktiga monument ligger uppradade i en linje – alltifrån krigsmuseet Australian War Memorial till Parlamentets båda byggnader och Anzac Parade. Berget i sig är dessutom ett fint utflyktsmål där du kan ha picknick och ta långa promenader.

National Museum of Australia

Om du verkligen vill uppleva Australiens historia ska du gå in på The National Museum of Australia. Här kan du se utställningar om aboriginerna och Torres Strait Islanders som är landets ursprungsbefolkningar. Byggnaden är också en intressant sevärdhet eftersom designen är relativt annorlunda i jämförelse med många andra byggnader i Canberra. Museets yttre är oerhört grafisk och faktiskt rena konstverket. Hugg tag i kameran och fota alla vinklar!

Canberra Zoo & Aquarium

Alldeles utanför Canberra i Weston Creek ligger Canberra Zoo & Aquarium. Det är ett av världens största zoo och upptar 19 hektar i landyta. Här kan du beskåda några av de mest unika djurarter som existerar och uppleva australisk vildmark när den är som allra bäst. Inget behov att åka till Outback – i Canberra Zoo & Aquarium finns allt du behöver och lite till! Ta med barnen eller ditt ressällskap på en heldagsutflykt.

Lekfulla Questacon Science Museum

Har du barn som älskar att löpa amok eller är du lite lekfull och sprallig själv så kan en tur till Questacon Science Museum hjälpa. Museet är en guldgruva för folk som älskar teknik och forskning. Här kan man vara med i små workshops och testa olika saker. Ett tips är att gå bort till rymdskeppet eller gå in i rummet där du kan uppleva en simulation av en äkta jordbävning.

Museets interiör är också mycket fantasifull och futuristisk. Questacon är mycket populärt och köerna ringlar sig långa utanför entrén i stort sett varje dag. Se till att komma i god tid.

Frigör energi vid Lake Burley Griffin

Det finns en del vatten runt Canberra – bland annat floden Molonglo som en gång spelade huvudrollen för områdets överlevnad. Runt omkring ligger slätter och gamla boplatser som upprättats av urbefolkningen. På floden kan du åka båt eller hyra roddbåt. Det finns också många promenad- och cykelvägar.  I Canberra anlades även en insjö vid namn Lake Burley Griffin, också kallad West Lake. I sjön ligger flera öar som du kan nå med roddbåt. Sjön bjuder på många aktiviteter och naturupplevelser och är ett vanligt tillhåll för Canberraborna själva på helgerna. Följande aktiviteter kan stå på agendan:

  • Segling
  • Kajakpaddling
  • Roddbåt
  • Vandring
  • Cykling

TIPS! Glöm inte att titta på det berömda krigsminnesmärket mitt ute i Lake Burley Griffin samt de små monumenten utmed stigarna runt sjön som vittnar om områdets förflutna.

Tidbinbilla naturreservat

Ca 2,5 mil från Canberra ligger ett stort naturreservat där du kan gå själv eller med guide för att uppleva det verkliga Australien. Här är du ute i bushen även om närheten till storstaden kan kännas aningen betryggande. Du som har kommit till Down Under för att se ”Aussies natur” och leva äventyrsliv kan börja strapatserna här.

Enlighten Festival – ljusets festival i Canberra

Under tidig vår hålls en ljusfestival i Canberra som heter Enlighten Festival. Under dessa dagar transformeras hela staden till ett unikt ljussken i form av allehanda installationer och ljusskådespel. Det förekommer även många konstutställningar inom- och utomhus. Ljusfestivalen drar till sig massvis med besökare och ger äntligen Canberra den uppmärksamhet staden förtjänar. I annat fall kan den tyvärr bli lite bortglömd.