Mat och dryck

Mat och dryck

Maten i Canberra är typisk australisk med mycket barbeque och grönsaker. Många restauranger i Canberra serverar även många ekologiska och udda maträtter som du säkerligen kommer få upp ögonen för. I övrigt är maten även starkt inspirerad av det indiska, kinesiska och engelska köket. Idag är således det australiska köket mycket mångkulturellt och i Canberra experimenterar man även med de ursprungliga mattraditionerna och hittar sin egen nisch.

Canberras rätter för matälskare

Ät australiskt med Canberra-tvisten! Testa kött grillat på alla vis, etniska fusioner, insekter och söta desserter.

  • Sockermyror – har du någon gång provat att äta insekter? Inte? Då kan det vara dags att göra det nu. Både i Canberra och övriga Australien är det vanligt att knapra i sig proteinrika insekter såsom sockermyror.
  • Burgare ”med allt” – australiensarna tycker lika mycket om hamburgare som amerikanerna, men de gör dem på sitt eget vis. Vill du äta en rejäl portion på ett snabbmatställe så ska du testa ”burgers with a lot” som innebär en burgare med allt. Vad ”allt” betyder kan variera men en ordentlig portion med rödbetor, potatis eller rotfrukter kan ingå, likaså sallad och Gud vet vad!
  • Chicken Parmigiana – en enkel och populär maträtt som ofta avnjuts på puben är Chicken Parmigiana. I Australien äts den som en slags schnitzel med tomatsås och ost. Var beredd på mättnadskänsla!
  • Lamington – en slags sockerkaka som är rullad i kokosflingor. Söt och god som dessert.

Öl och vin

Australiens vinproduktion är en av världens största och de australiska vinerna håller hög klass. Druvorna brukar vara shiraz eller riesling. Canberra är en vinregion i sig. Även öl och ölbryggning är vanligt förekommande. Prova några typiska sorter som:

  • Capital Brewing Co
  • Crankshaft India Pale Ale
  • Coast Ale

Följ gärna med på en rundtur med vinprovning eller ölprovning när du är i Canberra. I omnejden ligger ca 140 vingårdar. Flera mikrobryggerier finns inne i staden, bland annat Bentspoke Brewery. Många av dessa bryggerier serverar även mat.

Pubmenyer och BYO

Eftersom engelska sedvänjor speglar sig i Australien är pubkulturen utbredd även här. I stadsdelar som Manuka, Kingston och Braddon där shoppingscenen även är stor, finns många genuina pubar som även serverar en utsökt och relativt billig pubmeny. Kötträtter är vanligast men det slinker även in en och annan fish’n chips och meat pie.

BYO (Bring Your Own) är ett annat australiskt påfund som innebär att du tar med dig egen dryck till restaurangen. Notan blir billigare och du kan välja exakt vad du vill dricka. I Canberra finns många BYO-restauranger tillgängliga.

Restaurangkultur

Det råder en relativt avslappnad restaurangkultur i Canberra samtidigt som man ofta ser många affärsrelaterade luncher och middagar. Många restauranger erbjuder nischade menyer, både med typiska australiska inslag och internationella influenser. På senare år har Canberra börjat skapa sin egen matkultur vilket har gjort att intresset för att gå ut och äta har ökat. Det finns även en del bondemarknader med lokalproducerade råvaror och delikatesser som är värda att spana in.

Middagstider

Restaurangerna brukar hålla öppet hela dagen och de är ofta ganska fulla med folk. Lördagar och söndagar är det vanligt för folk att ge sig ut och grilla och äta picknick, alternativt smaka på intressant mat på marknader eller äta en måltid i samband med lite vinprovning eller dylikt.

Prisnivåer

Dagens prisnivåer i Canberra är ungefär samma som de svenska när du ska gå ut och äta. En trerätters för 2 kostar ca 550 kronor, men det finns som sagt många billiga alternativ och portionerna är stora oavsett var du äter.