Bra att veta

Bra att veta

Canberra är som sagt Australiens huvudstad som skapades enbart för att vara det. Den bästa tiden att åka dit är under den australiska sommaren, det vill säga när vi har vinter i Sverige. Här kommer mer fakta om Canberra som kan vara bra att ta till sig.

Klimat och temperaturer

Canberra har som sagt omvända årstider gentemot Europas. Under sommaren som infaller mellan slutet på november och sträcker sig in i mars, brukar temperaturerna stiga till ca 30 grader, ibland mer ibland mindre. När vintern pågår brukar temperaturerna istället krypa nedåt – och hamna runt 10-15 grader med vissa undantag då det kan bli rejält kallt.

Canberra ligger längre bort från kusten och dessutom på en höjd, vilket gör att staden känner av alla fyra årstiderna mer än det övriga landet.

Invånarantal

Canberras befolkningsmängd uppgår till ca 400 000 invånare.

Språk

Den australiska engelskan är det språk de flesta talar i Australien. Platsen som Canberra numera ligger på tillhörde en gång aboriginerna som är Australiens ursprungsbefolkning. Det finns mer än 200 språk som tillhör aboriginerna, så kan det hända att du kommer i kontakt med flera av dem.

Valuta

Den valuta som används i Canberra och i resten av landet är den australiska dollarn (AUD).

1 AUD = 6,66 SEK

Tidsskillnad

Sverige och Canberra har 10 timmars tidsskillnad mellan sig. Det är Canberra och resten av Australien som ligger före oss i tid. Klockan är därmed 22 när den är 12 i Sverige.

Eluttag

Hela Australien använder sig av stickkontakter typ I och en spänning på 240 V. Ta med en reseadapter till Australien!

Åldersgränser

Det finns tre viktiga åldersgränser att hålla reda på i Australien.

 • Alkohol och tobak – 18 år
 • Hyrbil – 21 år
 • Spel på casino – 20 år

Larmnummer

 • Polis/Brandkår/Ambulans: 000
 • Internationell hjälplinje för akuta händelser: 1300 555 135

Landskod

Australiens landskod är +61. Dvs det ska du slå framför det australienska telefonnumret när du vill ringa till landet.

Vaccinationer

I städer som Canberra behöver du inte vara lika försiktig mot sjukdomar som du borde vara om du ska resa runt på landsbygden. Rekommenderade vaccin är dock:

 • Hepatit A och B
 • Rabies
 • Japansk hjärnhinneinflammation
 • Vaccin mot mässling
 • Stelkramp, polio, difteri

Om du reser långt utanför Canberra ska du ta med myggskydd och skyddande medel för att undvika olika myggsjukdomar. Denguefeber kan förekomma under vissa säsonger när det regnar mycket eller cykloner sveper in över landet. Kom därför välutrustad.

Sjukvård

Teckna en bra och täckande reseförsäkring till Australien och ta med ett giltigt pass som vittnar om att du är du. Sjukvården håller hög nivå och dessutom finns ett gemensamt sjukvårdsavtal mellan Australien och Sverige. I Canberra finns flera sjukinrättningar som du kan vända dig till.

Visum

Det råder ganska hårda regler för att komma in i Australien och dessutom får du inte ta med dig vad du vill in i landet. Narkotikainnehav kan ge dig hårda straff och annat olämpligt agerande kan medföra att du inte får rätt till mer inträde i landet. Visumkraven för svenskar är följande:

 • Om din vistelse understiger 3 månader kan du ansöka om ett e-visum som kallas eVisitor.
 • Om du ska stanna längre måste du ha ett Visa Visitor som ger dig rätt att stanna inom en begränsad tid. Ditt pass måste även vara giltigt 6 månader efter utresa och du måste ha exakt alla detaljer i passet som stämmer överens med din egen identitet. Mellannamnet måste vara mellannamn och inte omkastat och ersätta förnamnet, så slarva inte när du ansöker om visum. Pass och ansökan ska innehålla samma information!

Ambassader

Den australiska ambassaden i Sverige:

Klarabergsviadukten 63
111 64 Stockholm

Telefon: 08-613 29 00

Svenska ambassaden i Canberra:

5 Turrana Street
Yarralumla, Canberra

Telefon: +61-2-6270 2700

Det ligger även flera svenska konsulat i resten av Australien i städer som Sydney, Adelaide och Brisbane.