Shopping

Shopping

Även om städer som Sydney och Melbourne har ett bättre shoppingutbud rent generellt i jämförelse med Canberra, så finns det ändå produkter och souvenirer att hitta här. Canberra har faktiskt en ganska omtalad shoppingmarknad i form av större varuhus, smågator fulla av mysiga butiker med märkesvaror och roliga artiklar – och en del marknader med mat, kläder och lokalproducerat hantverk.

Stadsdelar med bästa shoppingen

Canberra har flera kvarter som är berömda för sina shoppingstråk. Tre av dessa är Manuka, City och Braddon. Här har man även samlat en hop med kaféer, restauranger och barer som drar till sig folk likt flugor kring en sockerbit. Från lyxiga handväskor och skor, till billigare high street mode och vidare till bokaffärer och gift shops – i Canberra finns något för alla.

1. I Braddon – strosa på Lonsdale Street, en gata som har samlat det småskaliga i designaspekt. Här hittar du både riktigt exklusiva varor, konstgallerier och unika butiker du aldrig kunnat drömma om. Prova exempelvis butiker som Designer Op Shop eller Pink Ink.

2. Manuka – Franklin Street och Flinders Way är två gågator fulla med butiker och bokaffärer, nöjesliv och trendmedvetna restauranger. En bra plats om du vill hitta böcker som berättar om Canberras historia, om stadens politiska betydelse och mer därtill.

3. City district – det bästa området om du letar efter större varuhus och shoppinggallerior.

Varuhus och department stores

Handla och utforska mer av Australiens huvudstads shoppingutbud på Canberras många varuhus i centrum.

  • Canberra Centre, Bunda Street
  • David Jones, Alinga Street
  • Myer
  • Target

Här finns många butiker med specifikt innehåll och varuhusen är även kända för sitt enorma sortiment av wellness-produkter och skönhet.

Canberras marknader

Strosa på ett flertal marknader och handla matvaror och inhemska produkter som är typiska för regionen. Old Bus Depot Markets som är öppen på söndagar är en av Canberras mest kända marknader och ligger i stadsdelen Kingston. Den har till och med fått flera utmärkelser som utser den som en av världens bästa. Marknaden ligger bara en kort promenad från sjön Lake Burley Griffin där du kan koppla av, sporta eller ta en roddtur ute på vattnet.

Söker du efter autentiska australiska produkter som smycken, hattar, lädervaror, aboriginskt hantverk och sniderier ska du bege dig till Dickson som ligger lite mer än 3 km utanför centrum. Här finner du Trove Market som enbart fokuserar på Australiens egna produkter och design. Mycket av maten som serveras på restaurangerna runt om på marknaden är helt ekologisk och närproducerad – och himmelskt god.

Varor att handla

Produkter av fårull, stickade tröjor och aboriginskt hantverk i form av konstverk och lädervaror är vanliga artiklar att köpa för en turist i Canberra. Eftersom regionen runt staden har en mycket gammal och anrik historia där urbefolkningen levde under en lång tid, finns mycket kvar att bli påmind om från deras tid – i form av exempelvis souvenirer och egentillverkning av allt möjligt från trakten.

Typiska produkter och souvenirer

  • Boomerang
  • Väskor och plånböcker av skinn
  • Tavlor
  • Trätrumpeter eller didgeridoos som de kallas

OBS! Be alltid om ett äkthetsintyg när du köper konst och hantverk som påstås vara handgjort från aboriginerna. Det florerar tyvärr många kopior i omlopp.